Miljoenennota weer uitgelekt: we gaan erop vooruit

De gemiddelde Nederlander gaat er het komende jaar 0,6 procent op vooruit, en de basisschoolleerkrachten nog iets meer. De economie groeit volgend jaar met 2,5 procent en er is een begrotingsoverschot. Dat blijkt uit de uitgelekte miljoenennota, die in handen is van de Telegraaf.

De miljoenennota wordt officieel pas gepresenteerd op Prinsjesdag, aanstaande dinsdag. De afgelopen jaren werd telkens eerder bekend wat erin stond, en dat is ook nu weer het geval. De bloeiende economie resulteert in een groei van 2,5 procent, wat voor de koopkracht van de meeste Nederlanders positief uitvalt. Het gaat echter nog om gemiddeldes, dus bij de Algemene Financiële Beschouwingen van volgende week zullen de oppositiepartijen ongetwijfeld op de proppen komen met vergeten groepjes Nederlanders die er toch op achteruit blijken te gaan.

Volgens de PvdA zijn dat er geen; gepensioneerden gaan 0,6 procent omhoog en uitkeringsgerechtigden 0,3 procent. Gezinnen met kinderen gaan er nog meer op vooruit; niet verwonderlijk met twee traditionele gezinspartijen in het komende kabinet. De economische groei wordt overigens nog iets gedrukt door de vermindering van de gasopbrengsten.

Wie er in ieder geval niet op achteruit blijken te gaan zijn de leerkrachten in het basisonderwijs: in de begroting is alsnog de 270 miljoen euro opgenomen voor salarisverhogingen. PvdA-voorman en tevens demissionair Minister van Sociale Zaken dreigde zelfs met een kabinetscrisis, nam uiteindelijk genoeg met een vage toezegging van Rutte, maar krijgt nu alsnog waar hij op inzette. Het is overigens wel ruimschoots minder dan wat de sector zelf graag zou zien, dus de staking van 5 oktober gaat gewoon door, aldus de PO-raad.

Enkele begrotingsposten lekten al eerder uit: er gaat structureel een half miljard naar de (ouderen-)zorg, maar het verplicht eigen risico stijgt naar vierhonderd euro (was 385). Ook de premies voor de ziektenkostenverzekering gaan omhoog, wat dan weer gecompenseerd moet worden met een hogere zorgtoeslag.

Twee overheidsdiensten kunnen ook een zak met geld tegemoet zien: de Voedsel- en Warenautoriteit lag zwaar onder vuur tijdens de eiercrisis en krijgt maarliefst 25 miljoen om orde op zaken te stellen. De puinhoop bij de belastingdienst is nog groter, dus die krijgen nog meer geld om te zorgen dat er belasting geïnd kan blijven worden: 75 miljoen euro.