McLaren verruilt Honda voor Renault

Het Formule 1-team McLaren zal de komende drie jaren gaan racen met Renault-motoren. Hiermee komt een einde aan een moeizame samenwerking met Honda dat de verwachtingen in de afgelopen jaren niet waar kon maken.

McLaren startte de samenwerking met Honda in 2015 in de hoop weer door te kunnen stoten richting de top van de Formule 1. De samenwerking verliep al vanaf het begin moeizaam omdat de Honda-motor niet alleen met veel betrouwbaarheidsproblemen kampte, maar ook veel pk's tekort kwam. Daarom is besloten eind dit jaar afscheid van elkaar te nemen.

McLaren-directeur Zack Brown: "Er bestaat geen twijfel over de commitment en energie die Honda erin stopt om in de Formule 1 succes te boeken. Zij zijn bewezen winnaars en komen met innovaties. Door verschillende redenen is ons partnerschap nimmer tot bloei gekomen. Het komt zeker niet door de wil en inspanningen van zowel McLaren als Honda, maar nu is het beter dat onze wegen scheiden. Als racers hopen wij dat Honda snel weer successen weet te boeken en onze sport wordt er beter van als zij mee blijven doen."

Omdat McLaren zelf ook successen wil gaan boeken wordt de overstap gemaakt naar Renault-motoren. Het is voor het eerst in de historie van de Formule 1 dat het team uit Woking en de Franse motorenfabrikant hun krachten bundelen.

Shaikh Mohammed bin Essa Al Khalifa, directeur van de McLaren Group: "Renault is een fabrikant die, net als McLaren, de Formule 1 diep in haar DNA heeft zitten. Het merk introduceerde in 1977 de turbomotor en heeft sindsdien met en zonder turbo races gewonnen, waarbij het steeds nieuwe technologie geïntroduceerd heeft."

"Renault en McLaren vormen een nieuwe en opwindende combinatie in de Formule 1 waarbij wij met gelijk materiaal samen met de andere Renault-teams kunnen racen. Bij McLaren hebben wij de motivatie, het verlangen en de middelen om in 2018 competitief mee te kunnen doen. Renault heeft ons de kans om een flinke sprong op de grid te kunnen maken. De aankondiging van vandaag luidt dan ook een nieuw hoofdstuk voor McLaren in en we kunnen niet wachten om dat te laten beginnen."