Unicum voor 'wereldelftal' Guimarães in Europa League

Vitória Guimarães heeft in groep I van de Europa League voor een unicum gezorgd. De Portugese club begon donderdagavond aan het thuisduel met Red Bull Salzburg met welgeteld nul Europeanen in de basis en dat was in het Europese toernooi nog nooit gebeurd.

Vier Brazilianen, twee Colombianen, een Ivoriaan, een Ghanees, een Venezolaan, een Peruviaan en een Uruguayaan vormden de basis voor Guimarães. Pedro Henrique, een van de Brazilianen, opende de score namens de thuisclub, maar Valon Berisha zorgde op slag van rust voor de gelijkmaker: 1-1, tevens de eindstand.

Olympique Marseille speelde thuis tegen Konyaspor, dat vorig jaar in Europa debuteerde met vijf nederlagen en één gelijkspel. Daar kwam nu weinig verbetering in: verdediger Adil Rami zette de Fransen kort na rust op voorsprong en daar bleef het bij, 1-0.

Groep A
Villarreal begon de Europa League met een thuiszege tegen Astana uit Kazakhstan. Nicola Sansone zorgde voor het meest boeiende moment van de eerste helft door de 1-0 te maken, waarna de tweede helft een stuk interessanter was. Yuriy Lognivenko trok de stand gelijk na 68 minuten, maar binnen tien minuten zorgden Cedric Bakambu en Denis Cheryshev voor de 3-1 eindstand.

Voormalig PEC Zwolle-speler Tomas Necid maakte namens Slavia Praag, waar Mick van Buren in mocht vallen, de enige treffer in de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv: 1-0.

Groep B
Dynamo Kiev kwam kort voor rust thuis op achterstand tegen Skënderbeu Korçë uit Albanië, dankzij Gjergji Muzaka. Serhiy Sydorchuk trok de stand kort na rust gelijk, Júnior Moraes deed er twee minuten later een schepje bovenop en maakte de 2-1. Dieumerci Mbokani schoot na ruim een uur raak vanaf elf meter en gooide de boel daarmee op slot: 3-1.

In het Stade de Suisse in Bern was het een klein kwartiertje leuk tussen Young Boys en Partizan Belgrado. Marko Jankovic zette de Serviërs na elf minuten op voorsprong, Christian Fassnacht maakte drie minuten later de gelijkmaker en verder werd er niet meer gescoord: 1-1.