Sloveense basketballers stunten en spelen Spanje uit EK

De Sloveense basketbalploeg heeft in de halve finales van het Europees kampioenschap voor een fikse sensatie gezorgd. De ploeg van bondscoach Igor Kokoskov, in de NBA de assistent-coach van de Utah Jazz, speelde in Istanbul topfavoriet Spanje overtuigend naar huis.

De Slovenen begonnen uitstekend en hadden na het eerste kwart al een 25-19 voorsprong te pakken. Onder leiding van Marc en Pau Gasol kwamen de Spanjaarden meer dan eens bijna op gelijke hoogte, maar telkens liep Slovenië net weer wat uit, resulterend in een 49-45 voorsprong bij rust.

Slovenië sloeg in het derde kwart vervolgens hard toe, onder meer dankzij de wederom geweldig op dreef zijnde Luka Doncic, de pas 18-jarige point guard van Real Madrid. Met een 73-57 voorsprong gingen de Slovenen het laatste kwart in, waarin de voorsprong zelfs nog iets uitgebouwd werd: 92-72.

Spanje was de titelverdediger op het EK en won op drie van de laatste vier EK's het goud. Slovenië schopte het juist nog nooit tot de finale en debuteert zondag dus in de eindstrijd tegen Rusland of Servië.