Rusland en ServiŽ naar halve finales EK basketbal

De Russische basketballers hebben zich na twee dramatische EK's uitstekend herpakt. In 2013 en 2015 bakte de Europees kampioen van 2007 er niks van, maar in Istanbul gaat het nu een stuk beter.

In de Sinan Erdem Dome begon Griekenland beter dan de Russen en onder leiding van Nick Calathes pakte de ploeg halverwege een voorsprong van zes punten. De Russen kwamen in het derde kwart in de buurt en in het vierde en laatste kwart gingen ze er overheen. Met hulp van onder meer 26 punten van Alexey Shvev boekten de Russen met de 74-69 zege een plekje in de halve finales.

In die halve eindstrijd speelt Rusland tegen Servië, dat voor het eerst sinds de gloriejaren - met onder meer de wereldtitels in 1998 en 2002 - voor het goud hoopt te gaan. Italië werd daarvoor vakkundig opzij gezet, vooral door sterke tweede en vierde kwarten. Bogdan Bogdanovic van de Sacramento Kings tekende in het duel voor 22 punten: 83-67.

Donderdag spelen Spanje en Slovenië de eerste halve finale, Rusland en Servië komen vrijdag in actie, waarna op zondag de finale gespeeld wordt.