Windkracht 9, dus officiŽle herfststorm

Bij de windpaal in IJmuiden zijn woensdag vanaf 6.00 uur windstoten van 100 kilometer per uur gemeten. Door deze windkracht 9 is er sprake van een officiële herfststorm, meldt meteorologe Diana Woei van Weerplaza.

De storm houdt waarschijnlijk de hele ochtend en een goed deel van de middag aan, verwacht Woei. "De meeste overlast geven de zeer zware windstoten in de kustprovincies. In het Waddengebied kan het tot een zeer zware storm komen, windkracht 10."

Weerkundigen noemen de storm die op Nederland afkoerst Sebastian. De kans bestaat dat er langs de kust van Noord-Holland ook een zware storm ontstaat. "Stormdepressie Sebastian neemt nog in activiteit toe", legt Woei uit.

Windstoten
Het KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen voor zeer zware windstoten en veel neerslag tot in de middag.

Voor woensdag is code oranje afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Wadden- en IJsselmeergebied. Daar komen door de storm vanaf zes uur 's ochtends tot in de middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km per uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km per uur mogelijk.

"We raden af om in de kustprovincies en Flevoland met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan", waarschuwde Rijkswaterstaat. Pas in de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit weer af.

De NS laat woensdag minder intercity's op het traject Den Helder - Zaandam rijden als gevolg van de storm. Op het traject rijden twee in plaats van vier intercity's per uur. Zo ontstaat er volgens de NS meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen. Sprinters rijden volgens de dienstregeling.

'Zware storm'
De storm is inmiddels officieel een zware storm. Het heeft op Vlieland een uur lang gestormd met windkracht 10, meldt WeerOnline.

Bovendien is het de zwaarste herfststorm sinds 2013. Op 28 oktober dat jaar trok er een zeer zware storm over het land. Op Vlieland is toen een uur lang windkracht 11 gemeten. Tot nu toe werd woensdag in IJmuiden met 126 km/uur de zwaarste windstoot van de dag gemeten.

Gewonde
In Amstelveen is een automobilist zwaargewond geraakt toen een boom omwaaide en op zijn auto viel. De brandweer heeft de man uit de auto gehaald en gereanimeerd. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer was de enige inzittende van de auto.

Eerste herfststorm een feit
Windkracht 9, dus officiële herfststorm (Foto: ANP)