Slachthuis voorlopig dicht na gruwelbeelden

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw schokkende beelden van dierenleed naar buiten gebracht. Dit maal gaat het om een slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem.

Op de verborgencamerabeelden is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten. Volgens de organisatie is het vlees verkrijgbaar bij groothandel Makro en staat het dus ook in Nederland op het menu bij restaurants.

"Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, wat wettelijk niet toegelaten is. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn gekeeld en verbloed worden. De werknemers nemen geen maatregelen om hen een bijkomende verdoving te geven", zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.

Verbist
Volgens Molenaar gaat het om het slachthuis Verbist, onderdeel van de VEVIBA-groep. De voornaamste klanten in België zijn Delhaize, Colruyt en Carrefour. Zo'n 5 procent van de afzet wordt geëxporteerd naar Nederland en Frankrijk. Animal Rights heeft een advocaat in de arm genomen om een klacht in te dienen bij de inspectiedienst Dierenwelzijn in Vlaanderen.

Eerder dit jaar moest een omstreden slachthuis in het Belgische Tielt tijdelijk dicht nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad.

Update 10:03 uur
De Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn gaat dinsdagochtend controleren in het slachthuis voor runderen in Izegem. Dat bevestigt de woordvoerder van minister Ben Weyts aan de Belgische media. De minister laat weten onthutst te zijn over de schokkende beelden van dierenmishandeling die dierenrechtenorganisatie Animal Rights met een verborgen camera vastlegde en naar buiten bracht.

"De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen", aldus Weyts. Ook brancheorganisatie Febev (Federatie Belgisch Vlees) begint een onderzoek.

De zaakvoerder van het slachthuis, Louis Verbist (73), ontkent in de krant Het Laatste Nieuws alle beschuldigingen. "Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat. We zullen u met plezier rondleiden."

Update 10:56 uur
De Belgische supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met het in opspraak geraakte slachthuis in het Vlaamse Izegem met onmiddellijke ingang stopgezet. Tegelijk heeft branchegenoot Colruyt besloten om bestellingen en leveringen ,,on hold'' te zetten.

"Dierenwelzijn heeft een hoge prioriteit bij ons. Wij gaan nu ook extra controles doen bij andere slachthuizen. Delhaize tolereert op geen enkele manier inbreuken op dierenwelzijn'', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens een woordvoerster van het concern Ahold Delhaize is het betreffende vlees alleen geleverd aan supermarkten van Delhaize, niet aan de keten Albert Heijn. De Nederlandse groothandel Makro - volgens Animal Rights een belangrijke afnemer van het omstreden slachthuis - heeft nog geen inhoudelijke reactie gegeven.

PVV'er woedend
Dion Graus is woedend over de zware dierenmishandeling bij een slachthuis van de groep Verbist in het Vlaamse Izegem. "In een kerker op water en brood zou nog te veel luxe zijn voor dit soort hufters'', twittert Graus.

Update 14:47 uur
Het slachthuis heeft zijn deuren moeten sluiten. Minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) heeft "het bevel gegeven het slachthuis voorlopig te sluiten", zegt een woordvoerder tegen het ANP. 

Het inspectieteam is in het slachthuis en heeft volgens de woordvoerder "voldoende aangetroffen in de infrastructuur in combinatie met de beelden" om het slachthuis te sluiten. Nader onderzoek volgt. "Het bedrijf wordt doorgelicht. Daarna wordt gekeken wat er veranderen moet om het dierenwelzijn te waarborgen."


Hieronder de video van Animal Rights. Niet kijken als je een gevoelige maag hebt. 

Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis
Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis (Foto: ANP)