Smit onder vuur om kunstgras

Jan Smit, sinds kort voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB, kreeg zondag het vuur aan de schenen gelegd in Studio Voetbal.

Sjoerd Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad, wilde weten wat Smit aan het kunstgrasprobleem gaat doen. "Ik ga hier geen discussie over kunstgras voeren", antwoordde Smit, die bij Heracles Almelo het kunstgras introduceerde. "Zinloos. Ik ben er voor alle clubs. Het ligt bij de clubs."

"We moeten alle voors en tegens, ook juridisch en financieel goed in kaart brengen en dan een beslissing nemen. We willen alles oplossen bij de KNVB. Eerst moeten de clubs het eens worden en dan moet er een financieel voorstel komen." Mossou nam met dat antwoord geen genoegen. "U heeft veertien jaar lang volgehouden dat kunstgras de toekomst heeft, maar kunstgras heeft niet de toekomst. Hybride velden hebben de toekomst. In geen enkele topcompetitie wordt op kunstgras gespeeld”, aldus de journalist. "Het voetbal wil kunstgras niet meer. Alle spelers die ertoe doen, alle trainers die ertoe doen. Iedereen wil kunstgras uit de Eredivisie."

Smit kan zich niet zo goed vinden in de argumenten tegen kunstgras. "Eerst was er het argument van de blessures. Was niet zo. Toen het verhaal over de korreltjes. Was niet zo. Nu zouden we een ander soort voetbal krijgen", stelt de voorzitter van de RvC van de KNVB, die vindt dat alle problemen in het Nederlands voetbal niet direct opgelost zijn als kunstgras afgeschaft wordt. "We moeten een oplossing vinden en die kan ik op dit moment niet bedenken."