Marquez wint in Misano en trekt stand in WK gelijk

Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van San Marino in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard was in lastige omstandigheden de beste na een val van leider Jorge Lorenzo en trok zo de stand in het WK volledig gelijk. 

Uitgerekend Lorenzo, doorgaans bijzonder matig in de regen, kende vanaf plek vijf een geweldige start en nam brutaal de leiding van Marc Marquez, met Andrea Dovizioso, polesitter Maverick Viñales, Cal Crutchlow en Johann Zarco er achteraan. Ook Jack Miller had het tempo heerlijk te pakken: de Australiër, nogal eens goed voor iets teveel risico, klom van de veertiende naar de zevende plek, terwijl Danilo Petrucci zich knap opwerkte naar plek vier.

Petrucci zette zijn opmars voort door na een paar ronden WK-leider en Ducati-genoot Dovizioso te passeren. Lorenzo sloeg ondertussen een stevig gat naar het achtervolgende trio, met Marquez, Petrucci en Dovizioso. Viñales en Crutchlow reden daar weer op een paar tellen achter, met Miller in het wiel. 

De geweldige race van Lorenzo duurde niet lang: na dik zes ronden en met een ruime voorsprong ging de Spanjaard met een highsider hard tegen het asfalt. Op vrijwel hetzelfde moment ging het daarachter fout voor Crutchlow, die in het grind terecht kwam en achteraan aan moest sluiten. Petrucci nam zo de leiding over, want de Italiaan was Marquez inmiddels gepasseerd.

Loris Baz kende ondertussen ook een sterke race: de Fransman, vaak sterk in de regen, vertrok als vijftiende, maar was na negen ronden in duel met Miller om de vijfde plek. Ook dat duurde niet lang, want de Fransman schoof onderuit en sloot op plek twintig weer aan. Bij Honda was men druk bezig met de tweede machine van Marquez, gezien de langzaam opdrogende baan leek de Spanjaard wellicht voor droogweerbanden te gaan.

Kort na de helft van de race gingen Petrucci, Marquez en Dovizioso nog altijd aan de leiding, op acht seconden gevolgd door Viñales, Miller en Michele Pirro. Sam Lowes reed op plek tien en leek op weg naar zijn beste resultaat ooit, maar ging zoals welhaast te doen gebruikelijk onderuit. 

Zes ronden voor het einde maakte Petrucci een foutje. De Italiaan ving het wel op, maar kreeg gelijk Marquez in zijn nek, terwijl Dovizioso af moest haken bij het duo. Die twee vochten in de slotronden om de zege en hoewel Petrucci alles probeerde om te verdedigen, lukte het Marquez om de winst te pakken. De Spanjaard komt zo net als Dovizioso op 199 punten, maar gaat vanwege zijn aantal overwinningen naar de leiding in het WK.

Dovizioso eindigde als derde, voor Viñales, Pirro, Miller en Redding. Die zevende plek was in principe voor Zarco, maar de Yamaha van de Fransman viel in de laatste meters stil, waardoor hij rennend over de streep kwam: precies op tijd om nog één punt te pakken met plek vijftien.