20-jarige bokser pakt wereldtitel, Usyk behoudt titel

Het weekeinde heeft weer twee uitmuntende bokspartijen om wereldtitels opgeleverd. We beginnen in Las Vegas, waar de pas 20-jarige David Benavidez de WBC-titel in het supermiddengewicht (-76kg) veroverde.

Jack Badou had de titel in handen, maar de Zweed gaf in januari te kennen zich op een zwaardere gewichtsklasse te gaan richten en liet zijn titel dus schieten. Callum Smith en Anthony Dirrell zouden vervolgens om de titel vechten, maar doordat Smith mee ging doen aan de World Boxing Super Series werd Benavidez als vervanger opgeroepen. Dirrell blesseerde zich vervolgens en de Roemeen Ronald Gavril nam zijn plek in.

Gavril begon met een record van 18-1 aan het gevecht, Benavidez stond op 18-0. Het werd een partij waarin de twee zeer aan elkaar gewaagd waren. Benavidez deed het in het begin net wat beter en dat leverde hem, ondanks een knockdown in de laatste ronde, de winst via split decision op, waarmee hij de jongste wereldkampioen bij de WBC is.

In Berlin begon zaterdagavond de World Boxing Super Series: een toernooi in twee gewichtsklasses, met per gewicht acht deelnemers die het in een knock-outtoernooi uitvechten. De eerste kwartfinale in het cruisergewicht ging tussen Oleksandr Usyk uit Oekraïne, regerend WBO-wereldkampioen, en de Duitser Marco Huck, van 2009 tot 2015 de WBO-wereldkampioen in de klasse.

In de Max-Schmeling-Halle probeerde Huck er wat van te maken tegen de favoriete Oekraïner, maar Usyk was veel te sterk. Keer op keer sloeg hij in de slotseconden van de ronden toe en dat Huck er in de tiende ronde nog stond was een klein wonder. Daar bleef het bij, want na ruim twee minuten begon Usyk hem te bombarderen met loeiharde slagen op het hoofd, waarna de scheidsrechter het gevecht afkapte.

Usyk staat in de halve finale tegenover de Letse WBC-wereldkampioen Mairis Briedis of de Cubaan Mike Perez, die op 30 september tegenover elkaar staan. Op 23 september en 21 oktober worden de andere kwartfinales uitgevochten. In het supermiddengewicht wordt op 16 september de eerste kwartfinale gehouden.

Usyk klapte er in de tiende ronde stevig op (Bron: YouTube)