64 Sovjet-doden tijdens Cuba-crisis

Tijdens de Cuba-crisis van 55 jaar geleden, toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie op de rand van een atoomoorlog stonden, zou maar één dode zijn gevallen, de piloot van een Amerikaans spionagevliegtuig dat werd neergehaald. Nu zegt Rusland dat tussen augustus 1962 en augustus 1964 ook 64 Sovjet-soldaten omkwamen. Volgens een militair historicus gebeurden er veel ongelukken.

De crisis in oktober 1962 ontstond doordat de Sovjet-Unie raketten met atoombommen op Cuba plaatste. Behalve de 64 raketten bracht de Sovjet-Unie ook 42.000 militairen naar het eiland. "Wanneer zwaar materieel gemonteerd wordt, wanneer de omstandigheden moeilijk zijn, wanneer alles snel moet gebeuren, dan gebeuren er ongelukken", aldus de directeur van het Militair-historisch Genootschap van Rusland, Michail Myagkov. Ook kwamen Sovjet-soldaten om tijdens opruimingswerkzaamheden nadat Cuba in 1963 door een orkaan was getroffen.

Het was zaterdag 55 jaar geleden dat de eerste Sovjet-raketten in Cuba aankwamen. De VS legden daarop een zeeblokkade rond het eiland. De crisis eindigde toen de Amerikaanse president John Kennedy toezegde Cuba niet te zullen aanvallen. Sovjet-leider Nikita Chroesjstjov gelastte daarop de terugtrekking van de raketten.

64 Sovjet-doden tijdens Cuba-crisis
64 Sovjet-doden tijdens Cuba-crisis (Foto: ANP)