Schurter verovert zijn zesde wereldtitel mountainbike

Nino Schurter heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen cross-country mountainbike. De Zwitser was in Australië te sterk voor de Tsjech Jaroslav Kulhavy. Thomas Litscher, landgenoot van Schurter, kwam als derde over de streep. Michiel van der Heijden, de enige Nederlander aan de start werd veertiende.

In Cairns was het Kulhavy die voor de snelle start koos. De Tsjech zou Schurter, Henrique Avancini en Maxime Marotte met zich meekrijgen. De Fransman Marotte moest de rest laten rijden, maar werd vooraan vervangen door Litscher.

In de laatste ronde versnelde Schurter, waarna hij de rest achter zich liet. De Zwitser, die dit jaar alle Wereldbeker-manches op zijn naam schreef, snelde naar zijn 3e wereldtitel op een rij en zijn 6e in totaal. Ook in 2009, 2012, 2013, 2015 en 2016 was hij de beste.

Van der Heijden werd veertiende op 2.59 van de winnaar. De voormalig wereldkampioen bij de beloften was de enige Nederlander aan de start bij het WK mountainbike. Mathieu van der Poel, die dit seizoen tweede werd in de wereldbeker van Albstadt, stond niet aan de start. De Nederlander geeft de voorkeur aan het veldrijden wat volgende week start.

Ook bij de vrouwen was er goud voor Zwitserland. Jolanda Neff won met meer dan twee minuten verschil op de Britse Annie Last. Brons was er voor de Française Pauline Ferrand Prévot, de wereldkampioene van 2015.

Net zoals bij de mannen was er bij de vrouwen ook maar één Nederlandse deelname. Anne Terpstra zou twaalfde worden op meer dan vijf minuten van Neff.