Alliantie tegen handel in martelwerktuigen

Om de wereldwijde handel in martelwerktuigen te stoppen, lanceert de Europese Unie een Internationale Alliantie voor Martelvrije Handel, samen met Argentinië en Mongolië. Meer dan vijftig landen hebben zich al aangesloten bij het verbond, dat op 18 september formeel van start gaat tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.

De alliantie wil dat de handel in bijvoorbeeld "middeleeuwse" duimschroeven, schilden met spijkers, bepaalde soorten handboeien en stroomstootgordels stopt, of in ieder geval moeilijker wordt. Dat geldt ook voor middelen die worden gebruikt voor het uitvoeren van de doodstraf, zoals gifcocktails en injectiesystemen.

EU-commissaris Cecilia Malmström presenteerde de alliantie donderdag in Brussel. "Het is tijd dat we concrete actie ondernemen om deze verschrikkelijke handel op te doeken." De EU heeft op dit vlak al strenge wetgeving, maar die wordt soms omzeild. Doel is een wereldwijd verbod via een VN-verdrag. "Maar dat neemt tijd. Dit is een eerste stap", aldus Malmström.

Alliantie tegen handel in martelwerktuigen
Alliantie tegen handel in martelwerktuigen (Foto: ANP)