Rusland overweegt steun VS-resolutie N-Korea

Rusland is bereid een nieuwe Amerikaanse resolutie over Noord-Korea te ondersteunen, mits de militaire spanningen niet escaleren en zij gericht is op het vinden van een diplomatieke oplossing.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat minister Lavrov dit standpunt dinsdag in een telefoongesprek heeft overgebracht aan de Amerikaanse minister Rex Tillerson. Lavrov heeft ook voorgesteld VN-secretaris-generaal Antonio Guterres te betrekken bij het vinden van een diplomatieke oplossing voor de crisis rond Noord-Korea.

De Russische president Vladimir Poetin zal woensdag de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in ontmoeten in de marge van een economisch forum in de Russische stad Vladivostok. Daar zullen zij de crisis bespreken, aldus een woordvoerder van het Kremlin.

Nikki Haley
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Nikki Haley zei dat meer sancties tegen Noord-Korea het gedrag van het land niet zullen veranderen, maar dat het wel de financiering van zijn ballistische raket- en nucleaire programma bemoeilijkt. "Denken we dat meer sancties gaan werken? Niet noodzakelijkerwijs", zei Haley dinsdag. "Maar wat doet het wel? Het snijdt de inkomsten af waarmee ze hun ballistische raketten kunnen bouwen."

Haley zei maandag dat ze de VN een resolutie wil voorleggen waarover op 11 september kan worden gestemd. Daarin zullen de "sterkst mogelijke"sancties tegen Noord-Korea op tafel komen na de zesde en grootste kerntest van het land.

Bert Koenders
Voor het conflict met Noord-Korea is geen militaire oplossing denkbaar, vindt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Alles moet erop gericht zijn om militaire escalatie en miscalculaties te voorkomen.

"We moeten als internationale gemeenschap eensgezind reageren", antwoordde Koenders op vragen van SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. De minister stelt dat dit moet gebeuren met een combinatie van "druk en dialoog".

Nederland is voorstander van nieuwe sancties tegen het regime van leider Kim Jong-un. Volgens Koenders wordt daarbij gedacht aan olie, textielproducten en de maritieme industrie. "Volgende week staat de bespreking hiervan op de agenda van de VN-Veiligheidsraad", aldus de minister.

Nederland veroordeelde de laatste kernproef van Noord-Korea met een vermoedelijke waterstofbom zondag sterk en noemde deze een roekeloze provocatie.

Rusland overweegt steunt VS-resolutie N-Korea
Rusland overweegt steunt VS-resolutie N-Korea (Foto: ANP)