Lukaku kopt België naar WK in knotsgekke minuten

België heeft zich geplaatst voor het WK van volgend jaar in Rusland. Onze zuiderburen wonnen in de slotfase van Griekenland, met name door een krankzinnige vijf minuten.

België had in de eerste helft 60 procent balbezit, maar mocht van geluk spreken dat men geen doelpunt hoefde te incasseren. De Grieken counterden vier keer erg gevaarlijk; zo moest Thibaut Courtois zich strekken om een harde knal van Konstantinos Stafylidis tegen de dwarsligger te tikken.

De Belgen stelden daar een schot van Jan Vertonghen tegenover, maar de ploeg kon niet imponeren en Roberto Martínez wist dan ook dat het in de tweede helft beter moest. In de eerste 25 minuten lag het tempo echter veel te laag om gevaarlijk te kunnen worden. Na zeventig minuten was het plots raak: Vertonghen opende de score met een knal in de korte hoek.

Zeca maakte er meteen daarna met een volley 1-1 van, maar een kopbal van Romelu Lukaku leverde België amper een minuut later toch nog de overwinning op in Griekenland. Het elftal van Martínez is daarmee verzekerd van een WK-ticket.

Met onder meer twee treffers van Edin Dzeko boekte Bosnië & Herzegovina een 0-4 zege in het Portugese Faro, waar het tegen Gibraltar speelde. De 19-jarige Mattias Käit schoot Estland diep in blessuretijd naar een 1-0 overwinning op Cyprus, waarmee het de play-offkansen levend houdt. De Bosniërs hebben veertien punten, Griekenland dertien, Cyprus tien en Estland acht.