Russell verstevigt GP3-leiding na race vol crashes

Coureur George Russell heeft zijn leiding in het GP3-kampioenschap zondag verstevigd. De Brit won de hoofdrace op het circuit van Monza, zijn vierde overwinning van het seizoen. De hoofdrace wordt doorgaans op zaterdag verreden, maar door de regen werd deze verplaatst naar zondag, waarbij de sprintrace geschrapt werd.

De uitslag van de vrije training werd gebruikt als startopstelling, een kwalificatie werd door de regen van zaterdag immers niet verreden. Dat leverde poleposition op voor de Japanner Nirei Fukuzumi, maar voor hem sloeg het noodlot nog voor de start toe: hij kwam de pitstraat niet uit en kon uiteindelijk de hele race alleen maar op de schermen zien. 

Russell vertrok zo vooraan, voor teamgenoten Anthoine Hubert en Jack Aitken, terwijl de Nederlander Steijn Schothorst op een zeer knappe zesde plek stond. In de eerste ronde ging het al fout in de Variante della Roggia, waar Leonardo Pulcini achterop bij Alessio Lorandi, waardoor Pulcini in de muur terecht kwam. Na enige tijd werd hij uit de auto bevrijd en kon de door de safety car geneutraliseerde race weer verder.

Pulcini en Lorandi crashen (Bron: YouTube)

Later in de race ging het ook in de Variante del Rettifilo, de eerste chicane, fout. Jenzer-coureur Juan Manuel Correa torpedeerde teamgenoot Arjun Maini, wat de virtual safety car in stelling bracht. Nadat de race weer op gang kwam vochten ART-teamgenoten Russell, Aitken en Hubert stevig om de podiumplaatsen, wat Russell de winst opleverde, voor Aitken en hun Franse teamgenoot.

Correa torpedeert zijn teamgenoot (Bron: YouTube)

Niko Kari parkeerde zijn auto in de voorlaatste ronde vanaf de veilige vierde plek nog in de muur, waardoor de race eindigde achter de safety car. Schothorst kende geen geweldige race, maar lag wel ruim in de punten, tot een tijdstraf voor het afsnijden van een bocht hem door de safety car naar plek twaalf terugslingerde.

Kari gooit plek vier weg (Bron: YouTube)