Ritzege Majka, Kelderman stijgt naar plek drie

Rafal Majka heeft de veertiende etappe in de Vuelta gewonnen. Na 175 kilometer koersen, van Écija naar La Pandera, kwam de Pool solo over de finish. Chris Froome behield de rode leiderstrui. Wilco Kelderman steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Rafal Majka, Patrick Konrad (Bora), Alexis Gougeard (AG2R), Simon Clarke, Davide Villella (Cannondale), Rui Costa (UAE), Bart De Clercq (Lotto-Soudal), Luis Angel Mate (Cofidis), Stefan Denifl (Aqua Blue) en Ricardo Vilela (Manzana) gingen op avontuur en zagen hun voorsprong al gauw oplopen naar bijna zeven minuten.

Met nog zo'n 98 kilometer voor de boeg stapte Sam Oomen af. De Nederlandse nummer 13 in het algemeen klassement is ziek. Inmiddels begon de kopgroep aan de eerste beklimming van de dag, de Puerto El Mojón (derde categorie). Villella was als eerste boven en hij pakte de drie bergpunten.

Zo'n 55 kilometer voor de meet demarreerde Simon Clarke uit de kopgroep, maar een kilometer later werd hij werd gegrepen door de kopgroep. Alexis Gougeard kon het tempo van de kopgroep niet meer bijbenen en moest lossen. Inmiddels waren ze in het peloton gaan rijden, waardoor de voorsprong van de kopgroep slonk.

De Puerto de Locubin was de tweede beklimming, 8,5 kilometer lang met een gemiddelde van 4,8 procent. Tijdens die beklimming versnelde Konrad waardoor de kopgroep uiteenspatte. Het peloton zat inmiddels op iets meer dan twee minuten en was flink uitgedund. Vooraan  bleven vijf koplopers over: Majka, Konrad, Villella, Costa en De Clercq. Villella kwam wederom als eerste boven.

Met een voorsprong van een kleine twee minuten begon de kopgroep aan de zware slotklim, Sierra de la Pandera, berg van de buitencategorie. Villella, De Clercq en Konrad moesten vooraan.  lossen. Costa kon Majka ook niet bijbenen waardoor de Pool nu alleen voorop reed. Zes minuten voor de finish was de voorsprong van Majka op de groep favorieten anderhalve minuut.

Vier kilometer voor de meet demarreerde Bardet uit de groep favorieten. Carapaz sprong mee. Chaves was de volgende en ook Contador en Nibali reden naar voren. Bardet moest inmiddels al weer lossen. Froome had alleen nog Poels om hem te helpen. Het verschil met Nibali en Contador was echter niet groot. Een kleine drie kilometer voor de finish moest Poels lossen. Froome wist zich vervolgens met Lopes weer bij  Nibali en Contador te voegen en ook Kelderman sloot weer aan.

Vooraan was het Majka die verdiend als winnaar over de meet kwam. Lopes, die uit de groep favorieten was gedemarreerd, eindigde als tweede.