Archief Eredivisie op YouTube

Wie wedstrijden, samenvattingen en doelpunten van vroegere wedstrijden uit de Eredivisie wil zien, kan daardoor straks op YouTube terecht. De Eredivisie CV heeft samen met de clubs een kanaal opgericht waar alle beelden worden verzameld.

Het archief bestaat nu uit duizend hoogtepunten van de 53 (voormalige) clubs uit de Eredivisie. De bedoeling is om het bestand verder uit te breiden. Voetbalfans kunnen ontbrekende beelden aanleveren. De Eredivisie CV en de club willen het zestigjarig archief veiligstellen voor de toekomst, en ook toegankelijk maken voor fans in binnen- en buitenland.

"Op dit moment liggen er duizenden uren aan videomateriaal in het archief van Beeld en Geluid en van de NOS. Die zijn onbereikbaar voor voetballiefhebbers. Door het archief openbaar te maken op YouTube, krijgen fans in binnen- en buitenland toegang tot onze rijke historie. In de voetbalwereld een primeur, omdat er nog niet eerder zo'n grote collectieve aanpak is geweest rondom de archiefbeelden", zegt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV.

Wie een kijkje wil nemen in het archief kan hier terecht.

Archief eredivisie op YouTube
Archief eredivisie op YouTube (Foto: BuzzT)