'Gewezen SP-kopstuk hard over partijtop'

Voormalig SP-kopstuk Sharon Gesthuizen uit in een dinsdag te verschijnen boek scherpe kritiek op de partijtop en de harde omgangsvormen binnen de SP. Dat zegt geestverwant en oud-Kamerlid Farshad Bashir, die al passages heeft gelezen. Hij stelt dat Gesthuizen nog mild is.

Vooral partij-oprichter en jarenlang onbetwist opperhoofd Jan Marijnissen moet het in het boek ontgelden, aldus Bashir. Gesthuizen hekelt het 'schrikbewind' dat Marijnissen jarenlang zou hebben gevoerd. Gesthuizen zelf was donderdagavond niet bereikbaar.

Het in maart afgezwaaide Kamerlid schrijft onder meer dat Marijnissen de partij en de Tweede Kamerfractie zo tiranniek leidde, dat meerdere Kamerleden in de knel kwamen en opbrandden. Ook toen Marijnissen terugtrad zou hij zijn ijzeren greep hebben behouden door paladijnen in het zadel te hijsen.

Gesthuizen deed twee jaar geleden een vergeefse gooi naar het partijvoorzitterschap. Ze legde het af tegen Ron Meyer, de keus van de partijtop. Die laatste deed er alles aan om haar te dwarsbomen, schrijft ze.

'Gewezen SP-kopstuk hard over partijtop'
'Gewezen SP-kopstuk hard over partijtop' (Foto: ANP)