Britten herdenken prinses Diana

Talloze fans van prinses Diana hebben donderdag stilgestaan bij haar overlijden precies twintig jaar geleden. Dat gebeurde onder meer door een bloemenhulde bij en aan het hek van Kensington Palace. Lady Di woonde daar ruim vijftien jaar, tijdens haar huwelijk met prins Charles maar ook na de scheiding.

De eerste mensen verzamelden zich al voor het ochtendgloren bij het paleis om haar te herdenken, met nog meer bloemen, briefjes en kaarsen. Diana's zoons, de prinsen William en Harry, namen er een dag eerder een kijkje. "Wij allen hebben iemand verloren", zei Harry tegen vertegenwoordigers van de charitatieve organisaties waarbij zijn moeder was betrokken.

"Ze bracht wat frisse lucht in de koninklijke familie", zei Caryll Foster (57) tegen persbureau Reuters. Ze was al om 3.00 uur ter plekke. "De koninklijke familie is soms wat koel, zij had een warm hart en was aardig. Ze was heel bijzonder en we willen allemaal de herinnering aan haar levend houden."

De 'People's Princess'', zoals de toenmalige premier Tony Blair haar noemde, kwam op 31 augustus 1997 door een auto-ongeluk in Parijs om het leven. De limousine waarin ze zat werd achterna gezeten door paparazzi op motoren en crashte in een tunnel. Diana werd slechts 36 jaar oud.

Britten herdenken prinses Diana
Britten herdenken prinses Diana (Foto: ANP)