Den Haag wacht gebedsdienst bij boekhandel af

De gemeente Den Haag zal vrijdag in de gaten houden wat er gebeurt bij het pand waar de stichting Qanitoen een islamitische boekwinkel heeft. De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid heeft via Facebook een oproep gedaan om daarnaartoe te komen voor een gebedsdienst voor het Offerfeest. Maar de gemeente wil niet dat in het pand diensten worden gehouden, omdat het alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt.

De gemeente heeft inmiddels een kort geding aangespannen, omdat er toch diensten plaatsvinden. "Het feit dat men nu zelf actief oproept om morgen te komen naar een gebedsdienst, sterkt de gemeente alleen maar in haar stellingname dat de zogenaamde boekhandel niet meer dan een dekmantel is", meldt een woordvoerder. Het geding dient op 19 oktober. Tot aan de uitspraak van de rechter zal de gemeente geen eventuele nieuwe stappen nemen.

De imam meldt dat hij niet zelf naar het pand in de Cillierstraat komt. Hij heeft van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de wijken Transvaal en Schilderswijk. De reden daarvoor is dat hij een intolerante boodschap zou uitdragen en daarmee bijdraagt aan radicalisering in buurten waar al spanning is. Jneid is het daar niet mee eens en vecht dat op zijn beurt aan. Mocht de imam de maatregel overtreden, dan zal de politie wel meteen optreden, aldus de gemeente.

Den Haag wacht gebedsdienst bij boekhandel af
Den Haag wacht gebedsdienst bij boekhandel af (Foto: ANP)