Tweede ritzege Marczynski, Froome valt tweemaal

De Pool Tomasz Marczynski heeft zijn tweede ritzege deze Vuelta te pakken. Marczynski won de twaalfde etappe, over 160 kilometer van Motril naar Antequera. Alberto Contador wist bijna een minuut goed te maken op Froome, die tweemaal ten val kwam vandaag.

Het duurde lang, maar uiteindelijk ontstond er een kopgroep van veertien man bestaande uit Clement (Lotto-Jumbo), Koning (Aqua Blue), Theuns (Trek), Rojas (Movistar), Duval (AG2R), Canty (Cannondale), Morkov (Katusha), Polanc (UAE), Fraile (Dimension Data), Marczynski (Lotto-Soudal), Arroyo (Caja Rural), Perez (Cofidis), Poljanski en Schillinger (Bora). Ze kregen een maximale voorsprong van ruim zeven minuten.

De eerste beklimming was de Puerto del Léon, 17 kilometer lang met een stijgingsgemiddelde van 4,9. Morkov reed in de afdaling daarvan weg uit  de kopgroep en sloeg een gaatje. De West-Fries Koning sloot zich bij hem aan, maar de rest van de kopgroep zat er niet ver achter en even later waren ze weer compleet. De voorsprong op het peloton 25 kilometer voor de streep was inmiddels bijna negen minuten.

De tweede klim van de dag was de Puerto del Torcal (2de categorie, 7,6 kilometer à 7,0 procent). Fraile versnelde waardoor de kopgroep enigzins uit elkaar viel. Ook Clement en Koning moesten passen. Fraile, Canty en Marczynski reden nu vooraan. Marczynski reed vervolgens weg bij de twee anderen en sloeg een gat. Clement wist zich terug te vechten in de groep achter de Pool.

Contador en Roche ontsnapten uit het peloton. Roche kon de Spanjaard echter niet volgen en moest lossen. Vooraan was het Marczynski die als eerste boven was, een minuut voor de groep met Clement. Contador reed 25 tellen voor het peloton en kreeg even later gezelschap van Theuns, die deel uitmaakte van de oude kopgroep en zich had laten terugzakken. In het peloton kwam Froome ten val en moest van fiets wisselen. Even later kwam hij nogmaals ten val. Poels en Nieve wachtten de Brit op om hem terug te kunnen krijgen in het peloton.

Vooraan was het Marczynski die als winnaar over de finish kwam. Clement kwam als vijfde over de streep. Theuns moest drie kilometer voor de streep lossen bij Contador. Ondertussen probeerden Poels en Nieve er alles aan te doen om een gehavende Froome terug te brengen in het  peloton. Uiteindelijk verloor de Brit  zo'n twintig seconden op de groep Nibali