Olympische held Tonga gaat vol voor Olympische Winterspelen

Taekwondoka Pita Taufatofua uit Tonga gaat nog altijd vol voor de Olympische Winterspelen van 2018. Dat heeft hij tegenover Radio NZ laten weten. Taufatofua werd vorig jaar tijdens en na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wereldberoemd vanwege zijn opvallende verschijning: volledig ingeölied droeg hij de vlag van Tonga door het stadion.

De Oceanisch taekwondokampioen liet vervolgens in december weten dat hij een nieuwe uitdaging gevonden heeft: Taufatofua heeft de ski's ondergebonden en wil zich als langlaufer plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, komende winter. In februari kwam hij bij zijn debuut op het WK langlaufen nog bepaald niet in de buurt van de kwalificatie-eis, vorige maand lukte dat in Australië evenmin.

Richting de eerste wedstrijden van het Australische seizoen, gehouden in Perisher Valley, kende Taufatofua al de nodige moeilijkheden. Niet al zijn materiaal was in Australië aangekomen - zo zijn ski's voor het langlaufen niet onbelangrijk - en de auto waarmee hij naar de wedstrijden wilde rijden gaf er de brui aan. Toch slaagde de taekwondoka erin Perisher Valley te bereiken, maar zijn resultaat was nog niet genoeg om zich voor de Spelen te plaatsen.

"Het is koud, het weer is heel anders en zelfs het hele atletische proces is anders: je gebruikt spieren die je nooit eerder gebruikt hebt", aldus Taufatofua. "Het is best moeilijk, omdat je die grens hebt dat het 'te koud' is. Bij zomersporten heb je die grens niet, bij wintersporten kijk je naar buiten en zie je nauwelijks wat. Het is dan koud, het vriest dat het kraakt en je moet tien lagen kleren aantrekken, waarna je 20, 30 of 40 kilometer lang die lucht in moet ademen. Toch kunnen alle uitdagingen overwonnen worden", klinkt het zelfverzekerd.

"In de komende zes maanden is het doel simpelweg plaatsing voor de Olympische Winterspelen. We hebben zelfs CNN al op bezoek gehad, die zeiden dat het voor ons als eilandbewoners uit de 'Pacific' bijna onmogelijk is. Voor mij betekent dat alleen maar dat je nog net even wat harder moet proberen en dan lukt het."