'Jimmy F. is lid van Syria General'

Jimmy F., de 22-jarige man uit Zevenbergen die werd opgepakt in verband met terreurdreiging in Rotterdam, is lid is van de onlinegroep Syria General, die op meerdere plekken online actief is. Leden analyseren onder meer foto's van IS-strijders in Syrië om hun locatie te achterhalen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van gesprekken met bronnen en chatconversaties die de krant inzag.

F. is volgens de krant ook lid van een subgroep van Syria General die poogt op internet in contact te komen met moslims die namens IS aanslagen willen plegen in Europa. In die groep, de Anti-Terreur Infiltratie Eenheid, bespreken de leden hoe ze informatie aan de terroristen kunnen ontlokken. Twee bronnen, die uit angst voor represailles van IS anoniem willen blijven, zeggen tegen de krant dat Jimmy F. geregeld sprak met inlichtingendienst AIVD. Volgens hen was de AIVD op de hoogte van de infiltratiepogingen.

Eerder stelde de advocaat van F. al dat haar cliënt goede bedoelingen had en terroristen wilde ontmaskeren via internet.

'Jimmy F. is lid van Syria General'
'Jimmy F. is lid van Syria General' (Foto: ANP)