Oud-techneut Volkswagen moet jaren de cel in

Een voormalig medewerker van Volkswagen moet veertig maanden de gevangenis in voor zijn rol in het dieselschandaal bij de Duitse automaker. Ook heeft de federale rechter in het Amerikaanse Detroit hem een boete opgelegd van 200.000 dollar.

Het gaat om de techneut James Liang. Hij is een van de acht voormalige medewerkers van Volkswagen die in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd en de eerste die daadwerkelijk is veroordeeld.

Volgens de aanklagers wist Liang van de fraude, maar verzuimde hij zijn verantwoordelijkheid te nemen. Eerder bekende Liang al schuld in de kwestie. Vanwege zijn medewerking aan het onderzoek was tegen hem niet de maximale straf van vijf jaar geëist.

Sjoemelsoftware
Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn. De affaire kostte de Duitsers al vele miljarden.

Ook de hooggeplaatste ex-bestuurder Oliver Schmidt, die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed, riskeert nog een flinke celstraf. Bij hem zou het maximaal kunnen gaan om zeven jaar. Schmidt heeft eveneens schuld bekend en in zijn zaak wordt naar verwachting later dit jaar uitspraak gedaan.

Oud-techneut Volkswagen moet jaren de cel in
Oud-techneut Volkswagen moet jaren de cel in (Foto: ANP)