Hongarije roept ambassadeur terug uit woede

Een afscheidsinterview waarin de Nederlandse ambassadeur in Hongarije de Hongaarse regering bekritiseerde, leidt tot een diplomatieke rel. De Hongaarse regering heeft vrijdag laten weten zijn ambassadeur terug te roepen. Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zei tegen staatspersbureau MTI dat "de contacten op ambassadeursniveau voor onbepaalde tijd zijn stilgelegd".

Steen des aanstoots is een vergelijking die vertrekkend ambassadeur Gajus Scheltema tegenover het Hongaarse blad 168 Ora trok. Hij vergeleek de manier waarop de Hongaarse regering volgens hem "een vijandbeeld creëert" met de manier waarop extremisten en "verliezers van de globalisering" dat doen.

De Hongaarse minister had donderdag al zijn ongenoegen geuit over het interview. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet donderdagochtend weten dat hij het interview nog precies moet laten vertalen. "In ieder geval is voor mij duidelijk dat er geen relatie is tussen terreur en het optreden van de Hongaarse regering. Dat is op zijn minst ongemakkelijk", aldus Koenders. Dat is volgens hem ook niet iets wat Nederland vindt. "Ik kan mij ook niet voorstellen dat de ambassadeur dat bedoeld heeft."

Andere zorgen

Volgens Koenders heeft Nederland wel zorgen over andere ontwikkelingen in Hongarije, zoals de ngo-wetgeving in het land en de rechtsstaat. "Daar mag de ambassadeur ook terecht kritiek op leveren", benadrukt de minister.

West-Europese politici tonen zich vaker kritisch over de regering van premier Viktor Orbán. Regelmatig vallen beschuldigingen over autoritair optreden en het uithollen van de rechtsstaat. Maar Scheltema heeft het volgens Szijjártó bonter gemaakt dan andere critici.

Hongarije roept ambassadeur terug uit woede
Hongarije roept ambassadeur terug uit woede (Foto: ANP)