Voetballers ÷stersunds van vierde divisie naar Europa League

Voetbalclub Östersunds FK heeft donderdagavond hun sprookje voortgezet: de twintig jaar geleden opgerichte club nam door PAOK uit te schakelen de laatste horde in de kwalificaties voor de Europa League en staat in het hoofdtoernooi.

De Zweedse club werd in de jaren '90 gevormd door een samenwerking van kleinere lokale clubs. Via technisch directeur Daniel Kindberg, die goede contacten had, werd een samenwerking met Swansea gesmeed en na jaren in de derde divisie rondgehangen te hebben degradeerde Östersunds in 2010 zelfs naar niveau vier.

Kindberg nam de onervaren Engelsman Graham Potter aan als coach en sindsdien gaat het in razend tempo beter. Twee opeenvolgende promoties brachten Östersunds naar de Superettan, het tweede niveau in Zweden. Een samenwerking met de Libische overheid leverde vanaf 2014 flink wat extra geld op: de regering betaalde Östersund, dat in ruil daarvoor jaarlijks 250 jonge Libiërs op zal leiden, inclusief Engelse les, computerles en uiteraard voetbaltraining- en theorie.

Na een tweede plek in 2015 promoveerde Östersunds voor het eerst naar de Allsvenskan, het hoogste niveau. Afgelopen seizoen werd tevens de Zweedse beker gewonnen en dat leverde plaatsing op voor de voorrondes van de Europa League. Galatasaray werd zeer verrassend uit Europa geknikkerd door de Zweden, nog altijd onder leiding van Potter. Fola Esch moest er vervolgens ook aan geloven en donderdag was een 2-0 thuiszege op PAOK ruimschoots voldoende voor plaatsing voor het hoofdtoernooi. 

Hoogtepunten van Östersunds - PAOK (Bron: YouTube)