Hockeyers alsnog groepswinnaar na grote zege op Oostenrijk

Dankzij zes overtuigende doelpunten kon een energiek Oranje tegen Oostenrijk iets van de zure nasmaak van de 0-5 nederlaag van maandag wegspoelen. Daarmee kwalificeert Oranje zich als poulewinnaar voor de halve finale vrijdag tegen Engeland, dankzij de verrassende nederlaag eerder op de dag van België tegen Spanje.

Een furieuze eerste vijftig seconden, met een venijnige slag uit de draai van Bjorn Kellerman als afsluiter. Dát was de eerste reactie op het veld van het Nederlands elftal na de 0-5 zeperd tegen België voor eigen publiek.

De spelers zeiden na de nederlaag maandag dat ze kritisch maar ook positief zouden blijven. Het bleek geen grootspraak, want een paar minuten later was ook goaltjesdief Mirco Pruyser attent voor het Oostenrijkse doel. Het lange fenomeen van Amsterdam maakte alweer zijn zestiende goal in zijn laatste achttien interlands.

Voor Kellerman persoonlijk moet de eerste goal in dit EK heerlijk smaken. De spits van Kampong staat immer op de goede plek en grossiert in het creëren van kansen, maar mist soms de rust in de cirkel. Maar dat zo’n onrustig lijf vol adrenaline grote voordelen heeft, bewees hij in de eerste minuut tegen Oostenrijk. Net zoals hij in de finale om de landstitel voor Kampong binnen dertig seconden scoorde. Op die momenten is hij een brok dynamiet, dat op de juiste momenten kan exploderen, zoals het hele team vanaf de start fanatiek was.

De hockeyers hoefden zich tegen het zwakke Oostenrijk – met één punt de nummer laatst van de poule – door de snelle voorsprong ook geen zorgen te maken of de halve finale zou worden gehaald. Want Oostenrijk kon zich door de achterstand niet ingraven, in pas de tweede keer in de historie van het hockey dat beide landen elkaar troffen op een titeltoernooi. Het Alpenland staat normaal bekend om hun skihellingen en niet om hun hockeyprestaties. Als er gehockeyd wordt in Oostenrijk, gebeurt dat vaker in de warme hal dan op het veld.

De beste speler van Oostenrijk Benjamin Stanzl – ook smaakmaker bij Oranje Rood – werd continu goed afgestopt, voordat hij gevaarlijk kon worden. Goede blocks van Jonas de Geus en Sander de Wijn deden het werk. Nederland kreeg dankzij de voorsprong af en toe de ruimte om te swingen. Jorrit Croon en Kellerman deden in het tweede kwart een tiki-taka-combinatie over het halve veld, die bijna uitmondde in dé goal van het toernooi, maar keeper Mateusz Szymczyk redde.

Net op het moment dat het tempo omlaag leek te gaan, was daar Thierry Brinkman, die in de 22ste minuut vanaf de achterlijn om de keeper versnelde en heerlijk zijn eerste goal van het toernooi maakte. Zo bleek de wedstrijd tegen Oostenrijk – zoals verwacht – een confrontatie die zalvend werkte op spitsen die nog niet hadden gescoord én op de Nederlandse hockeyziel, die door de Red Lions in zijn hemd was gezet.

In het derde kwart kreeg Sander Baart een onnodige gele kaart, maar juist tijdens dit ondertal zorgden twee versnellingen van aanvoerder Seve van Ass voor een lach op het gezicht van het Nederlandse publiek. Eerst gaf Van Ass Bob de Voogd een mooie kans, die hard de paal raakte. Daarna combineerde Van Ass met Valentin Verga door het centrum. Van Ass maakte de 4-0. Nog één goal was er nodig om groepswinnaar te worden en niet Duitsland maar Engeland uit andere poule te treffen.

Ondanks inzetten van Pruyser en Verga bleef het bij 4-0. De missie die misschien geen missie was – want je team vertellen dat je vijf keer moet scoren is niet per se iets om vooraf met je elftal te delen – werd voltooid. Wie anders dan Billy Bakker, de aanvoerder van Amsterdam, die in 'zijn' eigen stadion met een explosieve backhand de poulewinst veilig stelde. Mink van der Weerden sloot af met een karakteristieke vuurpijl in de rechter bovenhoek.

Oranje eindigt daarmee op doelsaldo als winnaar van Poule A en treft daarmee vrijdag Engeland, de nummer twee van Poule B. Een op het oog beter vooruitzicht in de halve finale dan poulewinnaar Duitsland, dat misschien niet zo sterk is als België, maar toch altijd levensgevaarlijk lijkt. Oranje mag zich eindelijk gaan opmaken voor het echte werk.

Nederland-Oostenrijk 6-0 (3-0)
'1 Bjorn Kellerman 1-0
'5 Mirco Pruyser 2-0
'23 Thierry Brinkman 3-0
'40 Seve van Ass 4-0
'51 Billy Bakker 5-0
'56 Mink van der Weerden 6-0 (sc)