Zeilster Bouwmeester op dreef op WK in Medemblik

Zeilster Marit Bouwmeester is op het wereldkampioenschap in de Laser Radial-klasse uitstekend bezig. In de wateren bij Medemblik stoomde de regerend olympisch kampioene woensdag op naar de vijfde plek.

Bouwmeester begon dramatisch aan het WK door op maandag als 29e en 27e te eindigen en zo gelijk een forse achterstand op te lopen. Met een derde en zesde plek op dinsdag ging het beter, woensdag wist ze er zelfs een eerste en tweede plaats aan toe te voegen. Van de dertiende plek stijgt Bouwmeester zo naar plek vijf.

De medailles lijken vooralsnog wel buiten bereik. Met twee reguliere races en vier finaleraces te gaan staat Bouwmeester op 39 punten, terwijl drie dames om het goud strijden: de Japanse Manami Doi staat met 21 punten verrassend op kop, voor de Belgische Evi van Acker (21) en de Duitse Svenja Weger (22).

Namens Nederland staat Maxime Jonker verder op plek twaalf, Mirthe Akkerman - die dinsdag verrassend een race won - op plek 29 en Daphne van der Vaart op plek 36. Hannah van Goor en Caren Niezen volgen op plekken 61 en 83.

Bij de mannen, waar de klasse niet olympisch is, leverde Aleksandr Moliakov namens Nederland twee plekken in, waarmee hij zakte naar plaats twaalf. Shivam Ramdas staat 25e, Mick Hagoort 33e, Piet Hein Kraan 46e, Eric-Jan Westerhof 58e en Marijn Snel 60e. 

Met 26 punten gaat de Pool Marcin Rudawski aan de leiding, één puntje minder dan de Fransman Maxime Mazard. De Spanjaard Alfonso Fernandez staat met 33 punten op plek drie.