Kluivert: "Geef m'n plek niet zomaar weg"

Justin Kluivert is klaar om de concurrentiestrijd aan te gaan bij Ajax. De buitenspeler richt zich voorlopig op de rechterflank.

"Linksbuiten is mijn lievelingspositie, maar met Amin Younes aan de linkerkant liggen mijn kansen nu vooral op rechts", zegt Kluivert in een interview met Voetbal International. Op zijn positie kunnen ook David Neres, Vaclav Cerny en nieuweling Dennis Johnsen spelen.

Die concurrentiestrijd is volgens Kluivert alleen maar goed. "Toen David Neres naar Ajax kwam, dacht ik even: 'Hé, dat is mijn plek, die ga ik niet gratis weggeven.' En David strijdt natuurlijk óók voor zijn basisplaats. Dat is alleen maar goed."

De 18-jarige Amsterdammer ziet zichzelf als een 'pure Ajax-jongen'. "Een echte Amsterdammer, dol op voetbal, een beetje ondeugend. Daarmee bedoel ik: lef hebben en acties durven maken. Het publiek vermaken. Met het zelfvertrouwen dat je beter bent dan je directe tegenstander. Met lef voetballen vind ik heel belangrijk."

"Ik wil het publiek iets extra's bieden. Dat ze na een actie van mij denken: 'Yes, dit is waarom ik naar het stadion kom.' Waarbij ik na een mislukte actie de moed niet laat zakken. Geen enkele aanvaller gaat bij tien pogingen tien keer zijn mannetje voorbij. Zelfs Cristiano Ronaldo niet. Het gaat sowieso niet lukken als je te bescheiden bent."