Topscorer Rooney stopt als Engels international

Wayne Rooney heeft woensdagmiddag het einde van zijn interlandcarrière aangekondigd. Op zijn officiële website schrijft de routinier van Everton dat bondscoach Gareth Southgate hem had geselecteerd voor de komende twee interlands van Engeland. "Maar na lang erover te hebben nagedacht, heb ik Gareth verteld dat ik heb besloten om voorgoed te stoppen met interlandvoetbal", aldus Rooney.

"Het is een hele moeilijke beslissing geweest, eentje die ik heb besproken met mijn familie, mijn manager bij Everton en zij die dicht bij mij staan. Voor Engeland spelen is altijd speciaal voor me geweest. Elke keer was het een voorrecht om als speler of aanvoerder te worden geselecteerd en ik wil iedereen bedanken die me heeft geholpen. Maar volgens mij is het nu tijd om te stoppen."

Rooney (31) is met 53 doelpunten in 119 wedstrijden topscorer aller tijden van Engeland. Geen enkele veldspeler in de Engelse voetbalgeschiedenis speelde meer interlands dan hij. "Manchester United verlaten was al een lastig besluit, maar ik weet dat ik de juiste beslissing heb gemaakt door thuis te komen bij Everton. Nu wil ik mijn energie volledig inzetten om hier succesvol te zijn."

Rooney debuteerde op 12 februari 2003 in het nationale team, in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Australië. Zijn eerste doelpunt voor The Three Lions maakte hij in september van dat jaar tegen Macedonië. De topscorer maakte vier EK's en drie WK's mee.