Hockeysters winnen met 10-0 van TsjechiŽ

Na de plaatsing voor de halve finale was het duel tegen Tsjechië een ideale wedstrijd om vertrouwen te tanken. Waar de Oranje Dames eerder dit toernooi moeite hadden met scoren, was het dit keer prijsschieten. Alleen wel tegen een land dat geen enkele tegenstand bood.

Overal hadden de speelsters van Oranje na de wedstrijd tegen België moeten teruglezen dat ze zoveel moeite hadden met scoren. Na twee wedstrijden hadden nog maar drie speelsters het net gevonden: Margot van Geffen, Lidewij Welten en Frédérique Matla (twee keer).

Dat is na het duel tegen Tsjechië wel anders. Midden in het toernooi speelde Nederland een veredeld oefenpotje tegen een ploeg die de deur wagenwijd open zette. De bondscoach van Tsjechië had geen woord te veel gezegd toen hij voorspelde dat het duel tegen Oranje wel eens een ramp zou kunnen worden.

Caia van Maasakker was één van de vele speelsters die dit EK nog niet had gescoord. Ze moet zich op een trainingsveld hebben gewaand waar toevallig zo’n 9000 supporters bij aanwezig waren. Nederland kreeg in totaal elf strafcorners. Na vier mislukte pogingen, waarvan twee van Van Maasakker, koos Oranje voor een variant. Ireen van den Assem legde de bal na een pirouette terug om Van Maasakker, die raak pushte. Haar eerste doelpunt van het toernooi was binnen. Een mooie opsteker met het oog op de halve finale donderdag tegen Engeland. Niet meer, niet minder. In de laatste minuut van het tweede kwart sleepte de speelster van Stichtsche haar tweede goal tegen de plank.

Ook Kelly Jonker maakte haar eerste treffer van het EK. Na een mooie dribbel over de achterlijn van Xan de Waard stond Jonker op de goede plek voor het doel opgesteld om de bal simpel binnen te schieten. Ook voor de spits van Amsterdam moet het een bevrijdende treffer zijn geweest, nadat zij vanwege een schouderblessure maandenlang was uitgeschakeld.

Laurien Leurink gaf de Tsjechen kort voor rust een masterclass afronden. Zondag tegen België had ze uit kansrijke positie nog hoog over geschoten. Nu jaste ze kort voor rust de 5-0 snoeihard in de linkerbovenhoek.

Voor de rest viel er voor Oranje weinig eer te behalen. Na treffers van Laurien Leurink, Ireen van den Assem en Lidewij Welten was het Marloes Keetels die drie minuten voor tijd het publiek gaf waar het om vroeg: de 10-0. Het was een mooi moment voor de supporters, waar ze al ruim een kwartier naar uitkeken. Maar de speelsters zullen er weinig waarde aan hechten. Donderdag treden de Oranje Dames in de halve finale aan tegen titelverdediger Engeland. Dan zijn ze dit potje tegen Tsjechië al lang weer vergeten. Dan begint het toernooi pas echt.

Nederland – Tsjechië 10-0 (6-0)
’12 Caia van Maasakker 1-0 (sc)
’14 Margot van Geffen 2-0
’17 Kitty van Male 3-0
’20 Kelly Jonker 4-0
’28 Laurien Leurink 5-0
’30 Caia van Maasakker 6-0 (sc)
’33 Ireen van den Assem 7-0
’39 Laurien Leurink 8-0
’42 Lidewij Welten 9-0
’57 Marloes Keetels 10-0