Toplanglaufster Johaug langer geschorst, mist Olympische Spelen

Toplanglaufster Therese Johaug heeft dinsdag te horen gekregen dat ze de Olympische Spelen van komende winter moet missen. Sporttribunaal CAS oordeelde dat de Noorse niet dertien, maar achttien maanden geschorst wordt voor een positieve dopingtest.

In de zomer van 2016 testte Johaug na een trainingskamp in Italië positief op een verboden middel, wat volgens haar verhaal in een lippenbalsem zat. Dat was niet geheel ongeloofwaardig, aangezien op foto's bleek dat haar lippen daadwerkelijk flink verbrand waren en dat balsem dus geen overbodige luxe was. Toch keek de langlaufster niet goed op het etiket, waarop duidelijk aangegeven stond dat er een verboden middel aanwezig was.

Het Noors Olympisch Comité besloot Johaug voor dertien maanden te schorsen, waardoor ze afgelopen seizoen moest missen, maar vanaf november weer mee zou mogen doen - en zich dus gewoon klaar kon maken voor de Winterspelen. Skifederatie FIS was het daar niet mee eens en stapte naar het CAS om een langere schorsing aan te vragen. Dat is gelukt, want dinsdag maakte CAS bekend dat Johaug in totaal achttien maanden toe moet kijken. Vanaf half april 2018 mag de zevenvoudig wereldkampioene weer meedoen.