Worstelaar Aleksanyan blijft domineren, vier landen met goud op dag één WK

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap worstelen in Parijs werd gestreden in vier gewichtsklassen, allemaal in de Grieks-Romeinse stijl. Dat worstelen een vrij diverse sport is bleek, want de vier wereldtitels gingen naar vier verschillende landen.

In de klasse tot 71kg zagen we de Duitser Frank Stäbler en dat was nieuw: hij verdedigde zijn twee jaar geleden gewonnen wereldtitel in de klasse tot 66kg niet. Toch bleek dat de keuze om een gewicht omhoog te gaan de juiste was, want Stäbler maakte gehakt van alles en iedereen. Demeu Zhadrayev kon in de finale proberen wat hij wilde, ook hij was niet opgewassen tegen de oersterke Duitser. Brons was er voor Mohammed Ali Geraei uit Iran en de Hongaar Balint Korpasi - net als in veel vechtsporten worden ook in het worstelen twee bronzen medailles verdeeld.

De klasse tot 75kg leverde goud op voor Servië en wel in de persoon van Viktor Nemes. De Rus Aleksandr Chekhirkin was in de finale niet opgewassen tegen het tactisch vernuft van de Serviër, die in de eerste ronde de Iraanse topper Saeid Abdevali al uitschakelde. Die vocht zich uiteindelijk nog wel naar het brons, net als wederom een Hongaar: Tamas Lorincz.

De Turk Metehan Basar veroverde het goud in de klasse tot 85kg. Onderweg naar de finale won hij van de Wit-Rus Javid Hamzatau - vorig jaar goed voor olympisch brons - en was hij verrassend te sterk voor regerend olympisch kampioen Davit Chakvetadze. In de finale moest de Duitser Denis Kudla, ook winnaar van olympisch brons in Rio, eraan geloven. Hossein Nouri bracht Iran het derde brons in drie gewichtsklassen, Robert Kobliashvili mocht brons mee naar Georgië nemen.

Bij de mannen tot 98 kilogram was er maar één favoriet en die maakte het helemaal waar. De Armeniër Artur Aleksanyan won na olympisch brons in 2012 en WK-zilver in 2013 de wereldtitels in 2014 en 2015 en olympisch goud in 2016. Ook dit keer was er geen houden aan en met groot machtsvertoon vocht hij zich naar de finale. Daar moest Aleksanyan toch nog even flink aanpoten om de Rus Musa Evloev opzij te zetten, maar dat lukte wel. Brons was er voor Revaz Nadareishvili uit Georgië en de derde Hongaarse medaillewinnaar van de dag, Balasz Kiss.