Aanvaring VS-torpedobootjager met tanker

De Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain is maandag in aanvaring gekomen met een Liberiaanse tanker. Dat gebeurde in de Straat van Malakka, ten oosten van Singapore. De met geleide raketten uitgeruste torpedobootjager zou aan de bakboordachterzijde zijn geraakt door de 183 meter lange tanker Alnic MC en daardoor schade hebben opgelopen. Het marineschip was op weg naar de haven van Singapore.

Volgens de Amerikaanse marine is een reddingsoperatie gaande. Er zijn vijf gewonden gevallen en worden tien marinemensen vermist. Diverse schepen en reddingshelikopters verlenen assistentie.. Een helikopter van de Singaporese luchtmacht biedt ondersteuning. De torpedobootjager vaart op eigen kracht naar de haven van Singapore, aldus de US Navy.

De USS John McCain is vernoemd naar de grootvader en vader van senator John McCain, beide admiraals in de Amerikaanse marine. De voormalige presidentskandidaat namens de Republikeinen (2008) zond zondagavond (lokale tijd) via Twitter mede namens zijn echtgenote een boodschap uit: "Cindy en ik bidden voor de marinemensen aan boord van de USS John S. McCain - we waarderen het werk van de betrokkenen bij de reddingsoperatie."

Twee maanden geleden kwam de USS Fitzgerald voor de kust van Japan in aanvaring met een Filipijns containerschip. Zeven opvarenden van die torpedobootjager kwamen daardoor om het leven. Het schip was aan stuurboordzijde zo zwaar beschadigd dat het bijna zonk. Drie betrokkenen zijn daarvoor disciplinair gestraft.

Aanvaring VS-torpedobootjager met tanker
Aanvaring VS-torpedobootjager met tanker (Foto: ANP)