Baanrenster James stopt om taarten te bakken

Baanwielrenster Becky James heeft besloten haar fiets aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. De 25-jarige Welshe sprintster gaat zich richten op haar taartenbedrijf.

James vergaarde in 2010 al de nodige bekendheid met zilver en brons op de Commonwealth Games, maar drie jaar later brak ze echt door: in Minsk veroverde ze de wereldtitel op de sprint en de keirin, terwijl er brons was op de teamsprint en de 500 meter tijdrit. 

Er volgden nog drie bronzen WK-medailles, waarna het vorig jaar op de Spelen dubbel zilver werd. De Duitse Kristina Vogel was in de sprintfinale te sterk, terwijl James het in de keirinfinale af moest leggen tegen de Nederlandse Elis Ligtlee. 

"Na dertien jaar op mijn fiets racen is het nu tijd om me met andere zaken bezig te houden. De druk van het altijd aan de top meedoen kan fysiek en mentaal slopend zijn, maar het was het helemaal waard en ik heb er geen moment spijt van gehad", schrijft James.

"Ik wil nu van mijn leven genieten zonder een streng trainingsregime. Het bakken van onder meer verjaardags- en huwelijkstaarten voor vrienden en familie is al jaren iets waar ik een passie voor heb en het is mijn bedoeling om hier nu mijn beroep van te gaan maken."