Nederlandse bondscoach namens Duitsland aan de leiding op EK eventing

In het Poolse Strzegom is het Europees kampioenschap eventing van start gegaan. De paardenwedstrijd voor allrounders. Donderdag en vrijdag staat de dressuurproef op het programma. Aan de leiding na de helft van de deelnemers gaat een Duitse. Het is Bettina Hoy, zij is ook bondscoach van het Nederlandse eventingteam. 

Hoy reed vandaag met afstand de beste proef. De Duitse realiseerde een score van ruim 83% wat omgerekend 24.60 strafpunt oplevert. Voor Nederland kwam Alice Naber met ACSI Harry Belafonte in de ring, zij realiseerde een score van 51.50, goed voor een voorlopige 24e plek na 39 deelnemers. 

Hoy is al een oudgediende in de sport. In 1984 won ze met Duitsland brons op de Olympische Spelen en in 2006 werd ze met het lands zelfs wereldkampioen. De Duitse is de opvolger van Martin Lips, die na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd bedankt voor bewezen diensten. Hoewel het bondscoachschap prioriteit heeft, is ze nog altijd actief als wedstrijdrijder. 

Hoy had louter lovende woorden voor haar Mickey zoals Seigneur Medicott thuis genoemd wordt. "Hij is mooi, lief, goed en doet altijd zijn best”, vertelt Hoy stralend. “Maar dit is pas het begin, er wacht zaterdag een uitdagende cross.”

Naber was minder enthousiast over haar optreden met Harry Belafonte. "Je hoopt dat je hier halverwege de 40 rijdt, dat kan hij ook, maar dat is dus niet gelukt. Maar als je bedenkt hoe gek hij gisteren en eergisteren was hier, dan vond ik dat hij zich nog aardig gedroeg. Hij wordt hier dan zo bang en dan veel te vluchtig. In de cross heb je er gemak van dat hij hard wil, maar nu in de dressuurring is het een beetje lastig."

Over de cross is Naber wel enthousiast, maar ze ziet ook uitdagingen. "Het is hier geen dressuurwedstrijd, de cross is uitdagend genoeg. En we moeten veel terug draaien, het is twee keer bij de stallen wegdraaien naar het water en dat is voor Harry altijd lastig. Ik moet echt heel goed rijden zaterdag."

Nederland is met slechts twee combinaties aanwezig op dit EK. Vrijdagmiddag komt Merel Blom met haar paard Rumour has It de piste in. Zaterdag volgt de cross countrywedstrijd en zondag wordt het eventing afgesloten met het springen. Volgende week zijn er nog meer Europese kampioenschappen in de paardensport. De EK's dressuur, springen en vierspannen worden gehouden in het Zweedse Göteborg.