Franse zwemcoach half jaar geschorst voor tegengaan dopingtests

De Franse zwemcoach Romain Barnier is door de Franse antidopingautoriteit AFLD voor een half jaar geschorst wegens het 'tegenwerken van dopingcontroles', zo meldt L'Équipe. De schorsing is met terugwerkende kracht op 6 juli ingegaan.

Barnier is de hoofdcoach bij de zwemclub in Marseille, waar onder meer wereldtoppers als Florent Manaudou, Camille Lacourt, Mehdy Metella, Fabien Gilot en Fred Bousquet trainen of getraind hebben. Daarnaast was hij vorig jaar op de Olympische Spelen de baas van het Franse mannenteam.

Toch gaat het niet om mannelijke zwemmers, maar om vrouwen, waarvan hij er ook een aantal onder zijn hoede heeft. Internationaal zijn die minder succesvol, maar zwemsters als Melanie Henique en Anna Santamans hebben eveneens de nodige ervaring op grote toernooien. 

Overigens is geen sprake van positieve dopingtests, wat uiteraard tot schorsingen voor de betrokken zwemsters geleid zou hebben. De AFLD wilde begin juli onaangekondigd een aantal zwemsters controleren op doping, een reguliere gebeurtenis voor topsporters. Barnier zou er echter voor gezorgd hebben dat de tests niet plaats konden vinden.

Hoe Barnier dit precies gedaan heeft is niet onbekend, maar het valt te verwachten dat hij het niet zacht aangepakt heeft. Een training hoeft immers niet onderbroken te worden voor een dopingtest: sporters mogen dingen als een persconferentie of een trainingssessie eerst gewoon afmaken, als een controleur middenin zo'n activiteit langs komt.