Kiprop is wereldtitel na zes jaar kwijt, maar goud blijft in Kenia

Elijah Manangoi is de nieuwe wereldkampioen op de 1500 meter. De Keniaan was op het wereldkampioenschap atletiek de beste in de finale in Londen, waarmee hij de opvolger is van Asbel Kiprop - de wereldkampioen van 2011, 2013 en 2015.

Manangoi en landgenoot Timothy Cheruiyot namen al vroeg het heft in handen, terwijl Kiprop van achteren op kwam zetten. Zodra het drietal samen was sloegen ze een gat met de rest, want de Brit Chris O'Hare kon niet volgen. 

Het was de Noor Filip Ingebrigtsen die het gat moest dichten en dat deed hij ook, met de Spanjaard Adel Mechaal en de Bahreini Sadik Mikhou achter zich aan. Kiprop kwam ondertussen in de problemen en moest het tempo laten gaan, terwijl Manangoi en Cheruiyot er vandoor gingen.

In de laatste meters was het Manangoi die de sterkste was en in 3:33,61 het goud veroverde, vlak voor zijn jonge landgenoot Cheruiyot. Ingebrigtsen troefde Mechaal nog net af, terwijl de Tsjech Jakob Holusa zijn befaamde eindsprint net te laat inzette en als vijfde eindigde.