WK-brons voor Hassan op 5000 meter

Sifan Hassan heeft op het wereldkampioenschap atletiek in Londen dan toch een medaille te pakken. De Nederlandse slaagde er als mede-favoriete voor goud op de 1500 meter niet in op het podium te komen, maar op de 5000 meter was het wel raak.

Hassan begon dit keer voorin de groep, waar het tempo bepaald niet hoog lag. Na een dikke kilometer werd het tempo omhoog gegooid door de twee torenhoge favorietes: regerend wereldkampioene Almaz Ayana uit Ethopië en de Keniaanse Hellen Obiri.

Het duo liep zich al snel los van de rest, waar Hassan in een groep van vijf achtervolgsters liep. Die groep werd al snel aangevuld met de rest van het veld, want onder leiding van Susan Krumins-Kuijken kwam de derde groep er weer bij. 

Voorin was duidelijk dat Ayana en Obiri niet meer bijgehaald zouden worden. Ayana bleef het tempo bepalen, terwijl Obiri in tweede positie zat, azend op haar sterke eindsprint - ze komt immers van de 1500 meter.

Die sprint kwam er ook: één ronde voor het einde zette Obiri de turbo aan en daar kon Ayana al gelijk niks meer tegen doen. De Keniaanse snelde in 14:34,86 naar het goud, voor Ayana. Daarachter zorgde een schitterende sprint van Hassan ervoor dat ze iedereen uit haar kielzog liep en zo het brons veroverde.