Colombiaans snelwandelgoud, Britten treuren om diskwalificatie

De Colombiaanse atleet Eider Arevalo is de nieuwe wereldkampioen op de 20 kilometer snelwandelen. Na een prachtige wedstrijd was de 24-jarige voormalig wereldkampioen bij de junioren de beste op The Mall in Londen.

De Britse medaillehoop, Tom Bosworth, nam al vroeg de leiding in de wedstrijd. Dat ging aanvankelijk prima an de kopgroep werd langzaam maar zeker wat uitgedund. Toch werd de Britse hoop al snel kleiner, want halverwege de wedstrijd kreeg Bosworth in korte tijd twee rode kaarten - bij drie is het einde verhaal en niemand anders in de groep had al een dergelijke waarschuwing.

De vraag was of Bosworth wel in de gaten had dat hij op scherp stond, want niet veel later opende hij volle bak de aanval. Dat was geen goed idee, want voor hij met de ogen kon knipperen was de derde rode kaart een feit en op The Mall, omgeven door vele Britse fans, werd hij in leidende positie uit de wedstrijd gehaald - wat begrijpelijk leidde tot flink wat emotie.

Vijf kilometer voor het einde bestond de leidende groep nog uit acht man, waaronder de pas 18-jarige Rus Sergey Shirobokov, de snelste man van het jaar, Wang Kaihua uit China en de Australiër Dane Bird-Smith. De Japanner Eiki Takahashi liet het op een groot toernooi weer eens niet zien: al vier jaar op rij is hij vroeg in het jaar in eigen land bloedsnel, een van de snelsten ter wereld zelfs, waarna het op een groot kampioenschap niet goed gaat.

Met de laatste kilometers in aantocht sloegen de Duitser Christopher Linke, de Colombiaan Arevalo en Shirobokov een gaatje naar de rest, maar daarachter gebeurde zeker iets interessants: Lebogang Shange uit Zuid-Afrika slingerde de motor aan, dichtte een gat van twintig seconden naar de vijf die achter het leidende trio aan liepen en sprong zelfs in een mum van tijd naar de kopgroep, die nu uit vier mannen bestond.

Linke moest de kop laten gaan, waardoor Arevalo, Shirobokov en Shange het leidende trio vormden, met de Braziliaan Caio Bonfim die vocht om aan te blijven haken. Toch bleek in de slotfase dat Shange teveel gegeven had om vooraan te komen, want hij moest als eerste van de vier afhaken.

Arevalo en Shirobokov bleven vlak voor Bonfim lopen en het was de Colombiaan die het goud won in 1:18.53 uur. De jonge Shirobokov kwam twee seconden later over de streep, negen seconden later gevolgd door Bonfim - die zo na zijn vierde plek op zijn thuis-Spelen toch een medaille pakte. Shange eindigde als vierde.