Snelwandelaarster 15 meter voor finish gediskwalificeerd in bronzen positie

De 20 kilometer snelwandelen bij de dames is op het wereldkampioenschap atletiek op opvallende wijze geëindigd. Een van de dames die op weg waren naar een medaille werd kort voor de finish uit de wedstrijd gehaald.

De wedstrijd ontwikkelde zich al snel tot een afvalrace: niemand opende de aanval, maar achteraan de groep vlogen de dames er bij bosjes af. Halverwege waren er nog tien over, waaronder alle drie Chinese favorietes en vrijwel alle andere voorname kanshebsters op de medailles.

Na 15 kilometer waren er nog zes dames over: Yang Jiayu en Lyu Xiuzhi uit China, Maria Guadelupe Gonzalez uit Mexico, Antonella Palmisano namens Italië, de Braziliaanse Erica de Sena en de Colombiaanse Sandra Arenas, die niet veel later moest lossen.

In de slotfase van de wedstrijd ging het tempo nog eens wat omhoog en Palmisano en De Sena konden het niet meer volgen. Gonzalez ging er zo met de twee Chinese dames vandoor en dat trio streed om de medailles.

Daar ging het echter fout voor Lyu: ze kreeg haar derde waarschuwing - die gegeven worden voor het met bloot oog zichtbaar met beide voeten tegelijk van de grond komen óf voor het buigen van de knie in een bepaald deel van de beweging - en kreeg zo het rode bordje te zien ten teken van diskwalificatie. Het leek er op alsof ze niet doorhad dat het voor haar was en dus liep de Chinese door, op weg naar de finish.

Op het laatste rechte stuk kreeg Lyu nog eens het bordje te zien, maar wederom weigerde ze te stoppen - of ze had het simpelweg niet door. Op 15 meter van de finish was de 'sprint' in volle gang en daar kwam een jurylid voor Lyu staan. De Chinese leek op weg naar brons, maar was daardoor definitief klaar en werd gediskwalificeerd.

Het goud ging in 1:26.18 uur naar de andere Chinese, Yang. Gonzalez pakte net als op de Olympische Spelen van vorig jaar het zilver, brons was er voor Palmisano.