Prachtige Grand Prix van Oostenrijk wordt prooi voor Dovizioso

Andrea Dovizioso heeft de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP gewonnen. De Italiaanse Ducati-coureur zegevierde in een prachtige race, waarin hij vooral streed met WK-leider Marc Marquez.

Jorge Lorenzo kende een prima start en nam op het 'rechte' stuk na de eerste bocht de leiding over van Marquez, gevolgd door Dovizioso, Valentino Rossi, Maverick Viñales, Dani Pedrosa en Johann Zarco. Danilo Petrucci kende vanaf plek vijf een dramatische start en was voor de eerste bocht al een plek of zes kwijt.

Lorenzo sloeg vooraan een klein gaatje op zijn Ducati, terwijl Viñales de vijfde plek verloor nadat hij met zijn Yamaha een bocht miste en Zarco en Pedrosa langszij zag komen. Voorin werd Lorenzo al vrij snel weer bijgehaald door Marquez, waardoor we weer een treintje van zeven man hadden: Lorenzo, Marquez, Dovizioso, Rossi, Zarco, Pedrosa en Viñales. Daarachter reden Loris Baz en Andrea Iannone, terwijl Mika Kallio op een zeer knappe tiende plek rond reed.

Na tien ronden opende Marquez de aanval op Lorenzo, maar het was Dovizioso die op de andere Ducati de leiding pakte...één bocht, want enkele seconden later kwam toch Marquez weer binnendoor. De twee kemphanen vochten zich een beetje los van de rest, maar zeven ronden voor het einde kwam ook Pedrosa weer in de buurt.

Vijf ronden voor het einde was de situatie als volgt: Dovizioso en Marquez vochten alsof hun leven er van afhing om de leiding, Pedrosa zat er vlak achter. Daarachter reed Lorenzo eenzaam op de vierde plek, terwijl de Yamaha-coureurs Zarco, Viñales en Rossi om de vijfde plek streden. 

Marquez probeerde in de slotronde uit alle macht nog bij Dovizioso te komen en in de laatste bochtencombinatie trok de Spanjaard nog eens alle registers open. Een do or die-aanval mislukte, Dovizioso kon verdedigen en pakte zijn derde overwinning van het seizoen, voor de Honda-coureur. Diens teamgenoot Pedrosa maakte het podium compleet, voor Lorenzo, Zarco, Viñales en Rossi.