Uitslag PEC Zwolle - Roda JC

PEC Zwolle is het nieuwe seizoen in de Eredivisie uitstekend begonnen. In eigen stadion was in de eerste helft tegenstander Roda JC de bovenliggende partij, maar een goal van Marcellis op slag van rust hielp de thuisploeg in het zadel. Van Polen nam de Zwollenaren in de tweede helft op sleeptouw en zette zelf de 4-2 eindstand op de borden.

In een matige eerste helft probeerde de thuisploeg verzorgd en opbouwend voetbal te spelen, maar slaagde hier totaal niet in. Roda profiteerde van nonchalance en slordigheid aan Zwolse kant: nadat Mustafa Saymak de bal zomaar inleverde, kon de van Feyenoord gehuurde Simon Gustafson de score openen. Even later leek Roda op een gelijke manier op 2-0 te komen, maar de inzet kon worden geneutraliseerd door de bij PEC teruggekeerde keeper Boer. Op slag van rust kwam de thuisploeg enigszins tegen de verhoudingen in op gelijke hoogte toen Dirk Marcellis een corner langs keeper Hidde Jurjus kopte.

In de tweede helft ontbrandde de wedstrijd. Na een uur spelen kwam Zwolle voor het eerst op voorsprong toen Bram van Polen een voorzet gaf en Adil Auassar de bal snoeihard achter zijn eigen keeper ramde in een poging een doelpoging van PEC te verhinderen. Lang bleef deze voorsprong niet staan: bij een spaarzame uitbraak veroorzaakte Van Polen een strafschop die door Gufstafson benut werd. Dit was de eerste penalty die genomen werd door de Limburgers sinds 11 maart 2016 (!).

Hiermee leek de spanning terug in de wedstrijd, tot Saymak vier minuten later een diepe bal op waarde schatte en met een leep lobje over Hidde Jurjus lepelde. In de slotfase onderstreepte Van Polen zijn hoofdrol in deze wedstrijd door met een ogenschijnlijk houdbaar schot de eindstand van 4-2 op het bord te zetten.

In Zwolle worden de drie punten gekoesterd; vorig jaar werd de eerste wedstrijd pas gewonnen in de achtste speelronde. Roda likt de wonden, maar zal weten dat het net als vorig seizoen de punten vooral binnenshuis zal verdienen.

Van Polen in hoofdrol bij zege PEC Zwolle (Foto: Pro Shots/Niels Boersema)
Van Polen in hoofdrol bij zege PEC Zwolle (Foto: Pro Shots/Niels Boersema)

PEC Zwolle

4 - 2

Roda JC

45+1' Marcellis
53' Auassar (e.d.)
66' Saymak
74' Van Polen
  22' Gustafson
62' Gustafson (pen)
 
Gele kaart: , Gustafson, (Roda JC)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
Van Polen
Saymak (Israelsson/ 90+1)
E.Bakker (Reijnders/90+1)
Thomas
Namli
Parzyszek (Nijland/76)
Mokhtar
  Jurjus
Kum (Auassar/46)
Ananou
Werker (Ndenge/70)
v.Peppen
Rosheuvel
Gnjatic
El Makrini
Paulissen (Van Velzen/63)
Gustafson
Vancamp