Unicum voor snelwandelaarster Henriques met WK-goud en dik wereldrecord

De Portugese atlete Inês Henriques heeft met groot vertoon van macht de eerste wereldtitel voor vrouwen gepakt op de 50 kilometer snelwandelen. Atletiekbond IAAF voegde dat onderdeel afgelopen maand hals over kop toe aan het programma, zonder ervoor te zorgen dat er een fatsoenlijk deelnemersveld aan de start kon staan, wat voor veel kritiek zorgde.

Henriques, eerder dit jaar met 4:08.26 goed voor het eerste wereldrecord bij de dames, nam zoals verwacht al vroeg de leiding, maar ze kreeg wel de Chinese Yin Hang met zich mee. De overige vijf dames gaven na vijf kilometer al bijna anderhalve minuut toe en na minder dan tien kilometer werd de eerste zelfs al uit de race gehaald: Erin Talcott had de regels drie keer overtreden en mocht inpakken. 

Na tien kilometer liepen Henriques en Yin nog altijd samen, met inmiddels een voorsprong van 2:20 minuten op de rest, terwijl ze in wereldrecordtempo onderweg waren. Dat veranderde in de vijf kilometer daarna niet en het tweetal liep in een tempo waarmee ze uit zouden komen op een drie minuten snellere tijd dan het wereldrecord - de rest lag ondertussen op vier minuten achterstand.

De dames leken geenszins van plan om het tempo wat af te zwakken, want ook na 25 kilometer liepen de twee ver onder het schema van het wereldrecord. Yang Shuqing uit China en de Amerikaanse Kathleen Burnett streden voor brons, maar wel bijna zeven minuten achter het leidende duo. Na dertig kilometer kwam Henriques door in 2:26.35 uur, op weg naar een verbetering van het wereldrecord van bijna vier minuten en vlak voor Yin, die het alsmaar moeilijker begon te krijgen. 

Na 35 kilometer leek het gedaan: Henriques liep stevig door, terwijl Yin bijna een minuut achterstand had. Negen minuten achter de Portugese leek Yang op weg naar brons, want Burnett moest lossen. Schijnt kan echter bedriegen, zo blijkt maar weer, want tien kilometer later was de Amerikaanse weer bijna terug bij Yang.

'Bijna' is het juiste woord: de op plek twee lopende Yin kwam van achteren opzetten om de twee op een ronde te zetten, en Yang kon perfect aansluiten bij haar landgenote. In perfecte harmonie liepen Yin en Yang zo samen weg bij Burnett, die haar kans op brons toch weer zag verdwijnen. 

Henriques kwam ondertussen absoluut niet meer in gevaar en met een dik nieuw werelrecord van 4:05.56 uur kwam de jubelende Portugese als eerste wereldkampioene op de 50 kilometer over de finish. Yin volgde ruim drie minuten later, Yang kwam op bijna een kwartier achterstand als derde over de finish, een minuutje voor Burnett.

Susan Randall en Nair da Rosa slaagden er niet in om binnen 4:17 uur aan de laatste ronde te beginnen en werden uit de wedstrijd genomen, waardoor slechts vier van de zeven dames de finish haalden. Randall was overigens de voornaamste drijfveer achter het overhaast toevoegen van dit onderdeel aan het WK-programma, met hulp van haar advocaat. Dat zij na 40 kilometer bijna drie kwartier achterstand had was dan ook een flinke flater.

Er moet 'uiteraard' wel gelijkheid zijn, dus ondanks het feit dat het deelnemersveld zwaar gemankeerd was, het onderdeel nog ontzettend jong is en nog geen vrouw zich serieus op de afstand gericht heeft kreeg Henriques voor haar wereldtitel de volle financiële prijs. Daar kwam ook nog eens het wereldrecord bij, het enige tijdens dit hele WK, waardoor zij opvallend genoeg de atlete is die het hoogste bedrag bij elkaar gesport heeft op dit WK.