EthiopiŽrs snoeren Britse monden, Farah verslagen in laatste grote race

Mo Farah is in zijn allerlaatste wedstrijd op een atletiekkampioenschap - op de baan - verslagen. De Brit was jarenlang onverslaanbaar en won alle titels op de vijf en tien kilometer, maar zaterdag ging het fout: in Londen werd Farah verslagen doordat de Ethiopiërs een superieure race liepen.

De race werd vanaf de start hard gemaakt door de Keniaanse Amerikaan Paul Chelimo, vorig jaar goed voor olympisch zilver, die Farah achter zich aan kreeg. Toch werd deze tactiek niet lang volgehouden, want al snel liet Chelimo het tempo weer wat zakken.

Na zo'n drie kilometer vond Patrick Tiernan het mooi geweest en dit keer was het de Australiër die een gaatje sloeg. Farah weigerde het gat aanvankelijk te dichten en liet het over aan de Ethopiërs Yomif Kejelcha en Selemon Barega, die daar ook weinig zin in hadden.

Met twee ronden te lopen werd Tiernan bijgehaald door de groep, onder leiding van Farah en de Ethiopiërs. Ondertussen kwam de Brit Andrew Butchart met een razende tussensprint naar voren, maar waar dat goed voor was mag Joost weten, want hij zakte even zo snel weer weg.

Bij het ingaan van de slotronde ging de Ethiopische turbo aan, onder leiding van de jonge Kejelcha. 'Kopman' Muktar Edris volgde en nam het stokje over, terwijl Farah in grote problemen zat: ook Chelimo kwam hem nog voorbij.

Op het laatste rechte stuk trok Farah nog alles uit de tank en hij leek even binnendoor te komen bij de Ethiopiërs, maar Edris was gevlogen en pakte in 13:32,79 minuten het goud. Zilver was er nog wel voor Farah, Chelimo klopte Kejelcha in de strijd om het brons.