Gevoelige thuisnederlaag Chelsea, Everton wint

Landskampioen Chelsea heeft zaterdagmiddag de openingswedstrijd van het seizoen verloren met 2-3 van Burnley. Gary Cahill benadeelde zijn ploeg op rampzalige wijze door Steven Defour op onrechtmatige wijze af te stoppen. Scheidsrechter Craig Pawson trok voor de actie van de verdediger direct een rode kaart, waardoor Chelsea ruim driekwart van het duel moest doorkomen met tien man.

Een voorzet van Burnley-back Matthew Lowton bereikte in de 24e minuut Sam Voakes, die het begin inluidde van een beroerde middag voor de landskampioen uit Londen. Met zijn volley schoot hij Burnley op 0-1. Ruim vijf minuten voor de theepauze kwamen de gasten via Stephen Ward ook nog eens op 0-2.

Ondertussen had David Luiz nog een kans gekregen namens Chelsea, maar de Braziliaan schoot hopeloos naast. Vokes scoorde in de 43e minuut zelfs nog de 0-3 op Stamford Bridge, waardoor het boegeroep van de tribunes galmde.

In het tweede bedrijf probeerde Antonio Conte met zijn ploeg koste wat kost wat te doen aan de achterstand. Via Alvaro Morata, die inviel in de 59e minuut, kwam Chelsea in de 69e minuut terug tot 1-3. Vervolgens assisteerde de Spanjaard ook nog eens bij de 2-3 van Luiz in de 88e minuut. Ondanks die comeback, kwam de gelijkmaker niet meer op het scorebord.

Everton-trainer Ronald Koeman heeft met Davy Klaassen en Cuco Martina gewonnen in eigen huis van Stoke City. Het werd 1-0.

Aanvankelijk hadden the Potters het betere van het spel. The Toffees werden teruggedrongen in het eigen Goodison Park, waarbij het team van Koeman noodgedwongen overtredingen nodig had om aanvallen af te wenden. Halverwege de eerste helft kantelde het duel; Everton werd sterker en Stoke moest alle zeilen bijzetten.

Everton-talent Dominic Calvert-Lewin viel op met zijn acties en wist in de blessuretijd van het eerste bedrijf kind van de club Rooney te bereiken. De goalgetter tikte van dichtbij het leder in het Stoke-doel, waarna Goodison Park ontplofte.

Ook na de rust bleef de thuisclub heer en meester. Het had met ruim zestig procent balbezit – en een basisplek voor Klaassen - een overwicht wat niet direct resulteerde in meer doelpunten. Toch was Stoke te onmachtig om iets te doen aan de minieme achterstand. Het betekende de eerste Premier League-overwinning van het seizoen voor Koeman en co.