Bartoletta na bronzen WK-medaille: "Drie maanden geleden uit huis gevlucht"

Tianna Bartoletta won vrijdagavond op het wereldkampioenschap atletiek in Londen brons bij het verspringen, op het eerste gezicht een kleine teleurstelling: Bartoletta won vorig jaar immers nog olympisch goud.

Op Facebook liet de Amerikaanse echter weten dat het allerminst een teleurstelling was. Sterker nog, ze noemt het de meest speciale medaille die ze ooit gewonnen heeft en de reden is vrij heftig: "Slechts drie maanden geleden voelde ik mij gedwongen om uit mijn eigen huis te vluchten. Ik moest beslissen welke van al mijn bezittingen de meeste waarde hadden, ik moest mijn honden achterlaten, had geen geld en heb nog altijd geen eigen adres", schrijft Bartoletta.

"Dit alles moest ik doen om mijzelf een kans te geven op het leven wat ik verdien, een leven zonder angst, zonder geruzie en vechten en zonder bedreigingen en mishandeling. Dat ik nu op het podium mocht staan betekent alles voor mij. Het was een enorme gok om mijn leven op zo'n belangrijk moment zo op te blazen, maar het was de hoogste tijd om aan mijzelf te laten zien dat ik het waard ben, en het was het helemaal waard."

De als Tianna Madison geboren atlete trouwde na de Olympische Spelen van 2012 met John Bartoletta. Ze heeft het niet over een specifiek persoon, dus of hij ook daadwerkelijk de schuldige is kunnen we uiteraard niet met zekerheid zeggen.