Favorieten falen in series 4x400 meter

De series van de 4x400 meter bij de mannen hebben op het wereldkampioenschap atletiek in Londen voor flinke verrassingen gezorgd. De Amerikanen leken twee eventuele concurrenten te hebben, maar beiden faalden.

Botswana was de voornaamste kandidaat om de VS te verslaan, maar het sparen van Isaac Makwala leek geen geweldig idee. Startloper Onkabetse Knobolo deed het 375 meter lang goed, tweede loper Baboloki Thebe blies zich in het eerste deel behoorlijk op en viel aan het einde terug.

Tot overmaat van ramp ging de wissel op 800 meter-specialist Nijel Amos ook nog eens helemaal fout, waardoor de kansen nagenoeg verkeken waren. Amos probeerde nog wel alles, maar hij en de nauwelijks van een blessure herstelde slotloper Karabo Sibanda waren kansloos voor een plek in de finale. 

Naast Botswana leek Jamaica het enige andere team dat in staat was de VS te verslaan, maar het sparen van de 400 meter-finalisten Nathon Allen en Demish Gaye bleek een uitermate beroerd idee. De Pool Rafal Omelko en de Cubaan Yoandys Lescay liepen in de slotmeters voorbij de Jamaicaan Rusheen McDonald, waardoor ze de finale op 0,11 seconden misliepen.

België plaatste zich wel overtuigend voor de eindstrijd. De gebroeders Dylan, Jonathan en Kevin Borlée liepen samen met Robin Vanderbemden naar de derde plek in hun serie, achter de VS en Trinidad & Tobago.