Koerden in Irak blijven bij datum referendum

De Koerden in Irak blijven bij het houden van een onafhankelijkheidsreferendum op 25 september. Ze leggen hiermee het verzoek van de Verenigde Staten om de raadpleging uit te stellen naast zich neer.

"De datum was en blijft 25 september, geen verandering", zei Hoshiyar Zebari, adviseur van president Massoud Barzani van de regionale regering. Hij reageerde hiermee op een schriftelijk verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson.

Volgens de Amerikanen "leidt het referendum alleen maar af van de oplossing van urgentere zaken, zoals het geheel verdrijven van de laatste strijders van Islamitische Staat uit Irak".

Eindstadium
Zebari kondigde de volksraadpleging over de onafhankelijkheid al in april aan. De Koerden spelen een belangrijke rol in de strijd tegen IS in de coalitie onder leiding van de Amerikanen. De gevechten om IS te verdrijven verkeren in een eindstadium.

De regio in het noorden van Irak, grenzend aan Turkije en voor een klein deel aan Syrië, heeft nu al een federaal erkende autonomie, maar wordt na instemming juridisch en politiek geheel zelfstandig.

Koerden in Irak blijven bij datum referendum
Koerden in Irak blijven bij datum referendum (Foto: ANP)